Hooggevoelig zijn

 

 

Hooggevoelig zijn, wat betekent dit?

Herken je de volgende kenmerken bij jezelf? Ben je veel moe? Loopt je hoofd soms over van informatie, of heb je soms letterlijk het idee dat er niets meer bij kan? Heb je veel tijd nodig om alleen te zijn, maar vind je het toch ook wel erg fijn om onder de mensen te zijn. Voel je veel? En daarmee bedoel ik, voel je veel sensaties in je hoofd, in je lichaam, denk daarbij aan tintelingen, emoties zoals heel erg blij zijn, of juist heel erg verdrietig, angstig, maar dan gelijk erg bang, in plaats van een beetje. Vind je het moeilijk om in een groep jezelf te zijn en komen de woorden soms niet op het moment dat je juist iets wilt zeggen of bijdragen wilt leveren aan een discussie of groepsgesprek.

 

De kans is groot, dat je een van de 15% a 20% van de bevolking bent die hoogsensitief is. Het is geen enge ziekte, of stoornis, nee, het is gewoon een eigenschap die je hebt meegekregen in dit leven. Vaak is het een kwestie van erfelijkheid. Het is zo'n opluchting om eindelijk te weten wat er met je aan de hand is, want vaak is een hoogsensitief persoon al meerdere keren naar een dokter geweest, of zelfs opgenomen in het ziekenhuis waar er meerdere testen zijn gedaan. Vaak komt er in het reguliere medische circuit niet duidelijk naar voren wat de persoon in kwestie nu precies mankeert. En worden ze weer naar huis gestuurd met de opmerking: 'je bent kerngezond, er is niets mis met je, ga maar eens flink uitrusten.' En daarmee moet je het dan doen.

Het feit dat je je soms heel ellendig kan voelen, en extreem moe, of extreem boos, angstig of gewoon te veel aan je hoofd hebt, en het gevoel hebt dat je anders bent dat anderen, kan je erg eenzaam en verdrietig maken. Waarom denk ik zo? Het lijkt alsof de rest van de wereld anders denkt, anders is en anders met problemen en situaties omgaan dan ik. Ook kan het lijken dat je niet hetzelfde presteert in het bedrijfsleven als je collega's en dan krijg je problemen met je zelfvertrouwen. Dit is helemaal niet nodig, want vaak zijn hooggevoelige mensen zelfs heel intelligent. Ze hebben grotere voelsprieten dan anderen, en zijn vaak de 'voorlopers' en de waarschuwers, vooruitdenkers, maar ook mediums, healers en onderzoekers uit de groep. Een van de eigenschappen van hooggevoelige mensen is namelijk dat ze heel gedetailleerd informatie opnemen in hun hoofd, met al hun zintuigen.

Hiermee kun je als hooggevoelig persoon ook je voordeel doen. Als je leert hiermee om te gaan, en al die indrukken te leren begrijpen, kun je er juist heel veel mee doen. Je kunt leren op je intuïtie te vertrouwen, als je eenmaal accepteert dat je deze eigenschap hebt, en deze omarmt.

Door te voelen, kun je ook andere mensen helpen. Als hooggevoelig persoon weet je onderbewust vaak al precies wat er in bepaalde situaties aan de hand is. 

Hoogsensitieve mensen kunnen daardoor in banen zoals, healer, medium, onderzoeker, coach, recherche, mentor, leraar, lerares, creatieve beroepen, of in een eigen bedrijf, erg goed presteren.

Zodra ze maar de vrijheid krijgen in hun werk om op hun manier te werken en in hun tempo en af en toe tijd krijgen om weer op te laden. Want anders ontstaat er een patroon van pieken en dalen in hun energie niveau. Het is de kunst om zoveel mogelijk te balanceren in energie gevende activiteiten, en activiteiten die energiekosten. Wat laadt jouw batterij weer op? Het is erg belangrijk om te weten welke activiteiten jou energie geven. Anders raak je in een neerwaartse spiraal.

Veel mensen belanden daardoor in een burn out, of raken overspannen.

 

Geen filter

Een typische manier om dit te omschrijven of tastbaar te maken is, dat hooggevoelige mensen geen of nauwelijks een informatie filter hebben, die de informatie filtert van de zintuigen, zoals de ogen, oren, de neus, de mond, de huid. Dit komt door een tekort aan de stof serotonine. Dit is een neurotransmitter die nodig is om relevante verbindingen te maken op 17 plaatsen in de hersenen. 

Er komt zoveel informatie binnen, dat het moeilijk is voor een hooggevoelig persoon om dit te kunnen verwerken. Het voelt als een trechter waar informatie door naar binnenkomt, maar als er te veel binnenkomt, raakt de trechter verstopt. Signalen die dan naar boven komen zijn: plotselinge woede, boosheid, of een soort 'kortsluiting' in de hersenen, waardoor de persoon in kwestie compleet dichtslaat en niet goed meer kan nadenken. Dit gaat dan weer over als je je even afzondert en uit de situatie gaat die je in die staat van zijn heeft gebracht. 

Dit is soms moeilijk te begrijpen, zeker voor de omgeving, de partner, de kinderen of de vriendenkring. Zij hebben dit niet en begrijpen niet waarom hun partner, moeder, vader of kind ineens totaal in de stress schiet, of ineens een huilbui krijgt, of ineens niet meer uit de woorden kan komen door overprikkeling.

 

Degene die Hoogsensitiviteit heeft 'ontdekt' als eigenschap, is Dr. Elaine Aron. Zij heeft hier boeken over geschreven die heel herkenbaar zijn voor mensen die zich aangetrokken voelen tot het onderwerp hoogsensitiviteit.

 

Zij heeft een vragenlijst samengesteld, die je kunt invullen, en zo kan kijken of je zelf hoogsensitief bent. Ik heb die vragenlijst ook op mijn website als download gezet.

 

Vaak is het 'ontdekken' dat je de eigenschap hebt al een hele opluchting. Wil jij weten of je hoogsensitief bent, doe zelf de test, door onderstaande pdf te downloaded en in te vullen.

 

 

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit? Klik op de boekcovers en kies of je het e-boek of de papieren versie van de boeken wilt aanschaffen/lezen.

zelftest hoogsensitiviteit 2018 DM Reiki en Healing
PDF – 101,2 KB 1470 downloads

 

Ben je hoogsensitief en wil je graag weten wat je kunt doen om je leven beter in balans te brengen? Ik geef in mijn praktijk coachen sessies aan volwassenen en kinderen die hoogsensitief zijn. 

 

Een coaching sessie van een volwassen HSP-er bestaat uit:

  • het luisteren naar het verhaal van de persoon zelf
  • het bekijken samen met de HSP-er waar de pijnpunten zitten en vooral waar de talenten en interesses zitten en hoe de persoon zich verder kan ontwikkelen
  • het analyseren van een sterkte-zwakte en energiediagram
  • behandelplan opstellen
  • leefhouding, leefomgeving verbeteren
  • eventuele healing sessie indien de persoon dit aangeeft te willen ontvangen

 

Een coaching sessie van een hoogsensitief kind (vaak samen met een of 2 ouders)

  • het luisteren naar het kind en wat de behoefte is van het kind
  • samen met de ouders afspreken waar het kind problemen mee heeft
  • focussen op het versterken van het zelfbeeld en/of zelfvertrouwen van het kind
  • tips en tools geven en opdrachten voor thuis 
  • tips voor op school
  • ontwikkeling & gezondheid
  • behandelplan opstellen
  • leefhouding, leefomgeving verbeteren
  • eventuele healings sessie indien de ouders en het kind hiermee instemmen